Hur påverkar den nya fordonsskatten ditt bilköp?

Kanske har du hört talas om bonus/malus? Det är nämligen namnet på den nya fordonsskatt som infördes 1 juni 2018, som innebar högre kostnader för den som köpte en ny bil som inte uppfyllde kraven för miljöbonus. Den 1 januari 2020 kommer fordonsskatten höjas ytterligare, så funderar du på att köpa en ny bil kan det vara fördelaktigt att göra det innan årsskiftet. 

En stor bil, som t.ex. en sjusitsig suv från Hyundai kommer efter årsskiftet att öka från 8.500 kronor till 12.100 kronor i skatt, per år. Mindre diesel- och bensindrivna bilar kommer också att påverkas, även om mellanskillnaden i kronor inte blir riktigt lika hög för dem. Roger och Peter förklarar den nya fordonsskatten tydligare i filmen nedan. Är du fortfarande intresserad av att veta mer är du såklart alltid välkommen att kontakta oss eller besöka någon av våra anläggningar.

PS: Du har väl sett filmen där Roger och Peter diskuterar den nya fordonsskatten på (och i) elcykeln? Om inte kan du spana in den här.

Sammanfattning av den nya fordonsskatten:

  • Vid årsskiftet sker ytterligare en förändring med fordonsskatten Bonus Malus.
  • Förändringen innebär att det blir en förhöjd årsskatt för dig som efter årsskiftet köper en ny diesel- eller bensinbil.
  • För dig som funderar på att köpa en ny bil är det fördelaktigt att göra det innan årsskiftet.
  • Tänk på att din nya bil måste vara i trafik innan årsskiftet, det räcker alltså inte att beställa bilen under 2019.
  • Fordonsskatten är förhöjd under de tre första åren med bilen.
  • Begagnade bilar påverkas inte alls – det som är igång är igång.
  • Köper du el-, laddhybrid- och hybridbil behöver du inte oroa dig för en förhöjd fordonsskatt.

 

Inga fält hittades.